Antivirus gratuit pentru PC Windows: care este cel mai bun?

0

Doriti sa va protejati calculatorul de virusi si nu stiti care este cel mai bun antivirus gratuit 2018? Trebuie sa stiti ca nu aveti nevoie sa cumparati neaparat un program antivirus comercial (contra cost), exista foarte multe alternative gratuite, bune si eficiente care reusesc sa va protejeze sistemul de operare Windows fara sa cheltuiti nici un ban.

Uneori un antivirus gratuit poate fi mai bun decat unele programe contra cost, singurele diferente dintre un antivirus free si unul contra cost sunt (din fericire nu la toate) absenta unui firewall (care acum este prezent in cele mai recente versiuni Windows), absenta unui antispyware sau faptul ca nu scaneaza posta electronica, dar pentru ceea ce va intereseaza, adica sa pastrati PC-ul in siguranta, un antivirus gratis este mai mult decat suficient.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un antivirus bun?

In opinia mea, un antivirus bun trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

 • sa recunoasca amenintarile noi, chiar daca acestea nu sunt prezente in baza de date;
 • scanarile sa fie cat mai rapide;
 • sa consume putine resurse, deci sa nu ingreuneze calculatorul in timpul scanarilor sau actualizarilor;
 • daca gaseste un fisier suspect sa il mute imediat intr-o zona de carantina, dar sa va lase pe voi sa alegeti daca stergeti sau nu acel fisier;
 • actualizari cat mai frecvente a bazei de date cu virusi;
 • sa fie prezente cat mai multe caracteristici si functii utile;
 • interfata grafica sa fie intuitiva si principalele functii sa fie usor accesibile.

In baza acestor conditii, pentru cine doreste sa isi protejeze calculatorul Windows fara sa cheltuiasca nici un ban, am creat acest top antivirus gratis 2018.

Cel mai bun antivirus gratuit 2018

Iata care este cel mai bun antivirus gratuit:

Avast Free

Este un software antivirus gratuit cu protectie in timp real (pentru pagine web vizitate, fisiere descarcate si posta electronica), are o interfata grafica frumoasa si foarte practica si este in totalitate identic cu un program antivirus comercial (contra cost), singura diferenta consta in faptul ca nu se poate folosi pentru scopuri comerciale (magazin, birou, etc.), ci doar pentru scopuri personale (calculatorul de acasa). Daca doriti sa il folositi in scopuri comerciale trebuie sa cumparati versiunea numita Avast Pro.

In ciuda faptului ca la testele efectuate de cei de la av-test.org s-a situat pe un loc fruntas, incepand cu 2015 au fost introduse unele noutati care nu plac tuturor utilizatorilor. Ma refer de exemplu la functia “GrimeFighter” care incerca sa imbunatateasca performantele calculatorului eliminand unele programe sau dezactivand unele servicii (poate pentru cineva sunt importante) sau la functia de trimiterea spre serverele Avast a unor informatii relative sigurantei calculatorului (cine imi garanteaza ca doar acele informatii se trimit?). Din pacate aceste functii au ingreunat calculatorul inutil (parerea mea) si daca nu alegeti instalarea personalizata va gasiti cu toate aceste functii activate fara sa vreti.

Review si pareri personale

Avast Free este un antivirus gratuit cu protectie in timp real, care protejeaza sistemul de operare Windows de amenintarile care se pot intalni in timpul navigarii pe internet, de exemplu virusi, trojan, spyware, rootkit si orice alt malware.

Instalarea este foarte simpla: trebuie sa descarcati fisierul installer de pe site-ul Avast.com si sa il rulati, facand atentie sa descarcati versiunea gratuita, nu cea contra cost. Dupa ce instalarea este completata, veti primi un aviz care va informeaza ca baza de date cu informatiile despre virusi nu este actualizata, deci faceti click sa actualizati. Pasul succesiv este sa creati un account Avast, facand click pe butonul “Register” in partea superioara a programului. Avast va sugereaza sa treceti la versiunea contra cost, care are pretul de 49,99$/an pentru a beneficia de o “protectie completa”, dar nu este obligatoriu.

Interfata grafica este ordonata si practica, partea sa cea mai importanta este un meniu situat in partea stanga, dominat de culoarea gri. Functia cea mai evidenta, Status, este si pagina principala a programului si va spune daca PC-ul este protejat, daca sunt necesare actualizari pentru Avast sau pentru alte programe si daca protectia antimalware (Shields) functioneaza corespunzator. Aceasta pagina contine si butoanele sa faceti o scanare rapida a calculatorului, sa curatati browserul si o aplicatie sa gestionati smartphone-ul sau tableta. Aceste butoane se pot adauga sau se pot elimina dupa bunul plac.

Pe langa scanarea completa a sistemului de operare si scanarea rapida, cu Avast se pot scana si dispozitive externe, cum ar fi hard disk sau pendrive. Este posibil si sa executati o scanare inainte ca Windows sa ruleze, in acest caz Avast apare ca un vechi program DOS, care examineaza sistemul in cautarea de virusi sau orice alt malware dificil de eliminat dupa ce Windows este pornit.

Avast poate sa depisteze malware care se gasesc deja pe calculator, dar poate si sa previna infectiile cu ajutorul instrumentelor File System Shield, Web Shield si Mail Shield. Aceste instrumente controleaza in timp real fisierele, paginile web vizitate si clientul de posta electronica, in cautarea de eventuale amenintari.

Avast mai pune la dispozitie si alte instrumente, de exemplu “Software Update”, un instrument care verifica daca programele instalate pe PC sunt actualizate la ultima versiune, “Browser Cleanup”, care examineaza browserele instalate in cautarea de toolbar nedorite sau pluginuri periculoase si “Rescue Disk”, un instrument care permite sa creati un CD bootable sau un pendrive cu baza de date a semnaturilor virusilor, util in cazul in care doriti sa actualizati Avast pe un calculator fara conexiune la internet.

In concluzie pot sa spun ca Avast este un antivirus gratuit foarte bun, dar nu perfect. Este un produs demn de luat in seama atunci cand cautati un program de protectie pentru calculatorul vostru. Protectie in timp real, impact redus asupra resurselor hardware si o interfata usor de folosit: acestea sunt calitatile programului antivirus Avast Free. Pentru cine nu viziteaza site-uri potential periculoase este programul ideal. Download Avast.

Avira Free

Cine doreste sa-si protejeze calculatorul poate sa aleaga acest antivirus gratuit si bun: Avira Free. Este o alternativa demna de luat in seama dar din pacate, versiunea free este diferita fata de cea contra cost: nu are firewall, nu protejeaza in timp real posta electronica si se poate folosi doar in scopuri personale (pe calculatorul de acasa), pentru scopuri comerciale trebuie sa cumparati o licenta.

Review si pareri personale

Avira Free Antivirus este un antivirus si antimalware gratuit, dotat cu un motor de scanare foarte puternic, capabil sa protejeze in timp real calculatoarele cu sistem de operare Windows. Chiar daca este gratuit, Avira Free, poate sa protejeze calculatorul foarte eficient, ca unul dintre programele antivirus comerciale, adica cele pentru care trebuie cumparata o licenta. Se pot personaliza toate optiunile puse la dispozitie de acest software in functie de nevoile fiecarui utilizator, iar in ceea ce priveste resursele calculatorului nu este foarte exigent, fiind perfect compatibil si cu computere mai vechi cu sistem de operare Windows XP. Programul este capabil sa detecteze si sa neutralizze amenintari precum virus, spyware, worm, trojan, rootkit, dialer si backdoor.

Interfata grafica este foarte simpla si intuitiva; chiar si cei mai nepriceputi utilizatori nu vor intampina greutati la folosirea acestui antivirus.

Instalarea programului se bazeaza pe o procedura ghidata si aveti la dispozitie doua tipuri de instalare: “Express”, recomandat pentru majoritatea utilizatorilor si “Personalizata”, recomandat utilizatorilor experti, in acest caz se pot selecta componentele care vor fi instalate pe calculator. In orice caz eu va recomand sa folositi optiunea “Express”, astfel se instaleaza toate componentele antivirusului si beneficiati de o protectie foarte buna si completa impotriva tuturor amenintarilor care se pot intalni in timpul navigatiei pe internet.

Avira Free Antivirus ofera si functia de analiza euristica, care este foarte importanta deoarece permite detectarea si neutralizarea amenintarilor inainte ca acestea sa provoace pagube sistemului de operare, avizand utilizatorii in timp real daca gaseste ceva suspect.

Software-ul mai ofera si doua legaturi rapide: o legatura spre SocialShield, serviciul web de parental control Avira, foarte util parintilor care doresc sa monitorizeze activitatea copiilor pe social network (Facebook, Twitter, Google+, etc.) si o alta legatura spre Avira Free Android Security, aplicatie care protejeaza de malware smartphone/tablet Android.

Avira Free mai include si modalitatea “Joc”, foarte utila pentru a maximiza utilizarea resurselor in timpul sesiunilor de gaming.

Am efectuat unele teste si am ramas impresionat de rapiditatea motorului de scanare si de configurabilitatea antivirusului, cu multe optiuni avansate pentru utilizatorii cu experienta. Oricum configuratia default este deja perfecta pentru cine este mai nepriceput, deci daca nu sunteti siguri ca stiti ceea ce faceti va sfatuiesc sa il lasati cu configuratia default.

Foarte bun si in ceea ce priveste recunoasterea virusilor, am incercat sa infectez sistemul cu un virus necunoscut si Avira l-a recunoscut imediat ca pe o amenintare.

Actualizarile antivirusului sunt descarcate si instalate in mod automat, dar daca doriti puteti seta sa primiti o avertizare atunci cand este disponibila o noua actualizare.

In concluzie pot sa spun ca Avira Free Antivir este unul dintre cele mai bune programe antivirus gratis, cu un motor de scanare rapid si puternic, cu un nivel ridicat in ceea ce priveste recunoasterea amenintarilor si cu un consum minim de resurse, foarte indicat pentru calculatoare mai vechi. Download Avira Free Antivirus.

Comodo Antivirus Free

Este socotit de foarte multi utilizatori cel mai bun antivirus gratuit pentru ca pune la dispozitie cele mai multe functii de protectie (firewall, antispyware, protectie e-mail), sta foarte bine la capitolul recunoastere virusi, actualizarile sunt zilnice, se poate folosi legal si in scopuri comerciale. In plus, nu consuma prea multe resurse.

Review si pareri personale

Comodo Antivirus Free este un software care permite depistarea si eliminarea virusilor de calculator si ale altor amenintari de securitate, ca de exemplu, trojan, worm sau orice malware. Complet gratuit si disponibil in mai multe limbi, printre care si limba romana, Comodo Antivirus Free este unul dintre putinele programe antivirus gratis care se pot folosi si in scopuri comerciale: licenta de folosire va permite sa il utilizati la birou/magazin sau companii, nu doar pe computerul de acasa.

Comodo la inceput era doar un program firewall, apoi in timp s-a transformat intr-o suita de securitate compusa dintr-un antivirus, antispyware si firewall. Pana acum cativa ani nu era in topul celor mai eficiente programe antivirus, dar in ultimul timp a ajuns in varful clasamentului a programelor antivirus gratuite, intrecand in eficienta programe similare ca AVG sau Avast.

Acest antivirus gratuit a fost dezvoltat nu doar sa ofere protectie in timp real, ci si sa execute scanari periodice ale calculatorului pe care este instalat. Comodo protejaza in timp real navigarea pe internet, e-mail-ul si porturile de comunicatie.

Interfata grafica este placuta, liniara si destul de intuitiva; si cei mai nepriceputi utilizatori nu vor intalni greutati sa foloseasca toate optiunile puse la dispozitie. Instalarea programului este usoara si inregistrarea automata a produsului este optionala. Din testele efectuate de mine pe mai multe calculatoare, Comodo nu ingreuneaza prea mult calculatorul, dar asta bineinteles depinde si de resursele calculatorului.

In timpul instalarii programul intreaba daca doriti sa schimbati DNS-urile cu cele certificate de Comodo si daca doriti suportul Cloud pentru scanari.

Toata lumea stie ca un antivirus bun este acela care poate sa recunoasca cu precizie si amenintarile mai noi si in acest sens Comodo respecta aceasta necesitate. In fiecare zi programul isi actualizeaza baza de date cu semnaturile virusilor, dar este capabil sa recunoasca un virus (sau alta amenintare) chiar daca acesta nu este prezent in baza de date. O caracteristica foarte importanta este aceea ca poate sa blocheze un program suspect inainte ca acesta sa ruleze pe calculator. In alte cuvinte, Comodo Antivirus Free blocheaza virusul inainte ca acesta sa infecteze fisierele din calculator, astfel limiteaza pagubele.

Comodo Antivirus mai pune la dispozitie si un ambient protejat, numit Sandbox, in care muta eventualele programe suspecte si neanalizate. In acest ambient se poate analiza programul suspect si se poate rula avand certitudinea ca programul nu poate produce pagube calculatorului.

Demn de notat este introducerea in ultimele versiuni a unui scanner spyware, care detecteaza si elimina infectiile unui malware din registru sau discuri.

Ca si mai toate programele antivirus, este posibil sa programati scanarile la intervale predefinite, sa scanati doar anumite portiuni ale calculatorului sau sa nu includeti in analiza unele programe, acesta optiune este foarte utila in caz de conflicte intre anumite programe.

In concluzie recomand Comodo Antivirus Free tuturor celor care doresc sa instaleze un antivirus bun, complet si eficient care sa protejeze calculatorul de amenintarile din retea. Gratuit si disponibil in limba romana, este foarte usor de folosit multumita unei interfete grafice care pune la dispozitie cu numai un click principalele optiuni. Exista si o versiune contra cost, numita Comodo Internet Security Pro care pune la dispozitie unele functii in plus, dar pentru 99,99% dintre utilizatori versiunea free este suficienta. Download Comodo Antivirus Free.

AVG Free

Un alt antivirus gratuit si bun este AVG Free. Din pacate interfata grafica este mai putin intuitiva, si diferenta dintre versiunea free si cea comerciala este enorma. In versiunea contra cost sunt prezente unele instrumente foarte importante (Firewall, Anti-Spam, Online Shield, etc.), practic in versiunea free a ramas doar antivirusul. Este adevarat ca are un impact redus asupra resurselor hardware si un nivel bun de recunoastere ale eventualelor amenintari, dar pare prea agresiv cu toate aceste invitatii sa cumparati versiunea contra cost.

Review si pareri personale

AVG AntiVirus Free Edition este un puternic antivirus gratuit, eficient, un instrument esential care protejeaza calculatorul de virusi, worm, trojan sau rootkit in timpul navigarii pe internet. Pana acum 5 – 6 ani era considerat de catre multi utilizatori cel mai bun antivirus gratuit, dar si optiunile diponibile erau mult mai putine in acele vremuri.

In ultimele versiuni, AVG Antivirus Free, include un Antispyware si un LinkScanner care analizeaza paginile web vizitate si link-urile trimise prin chat-urile de pe social network, spre exemplu Facebook sau MySpace.

Interfata grafica nu este prea intuitiva: in timp ce majoritatea programelor antivirus folosesc o interfata bazata pe tab-uri, AVG a optat pentru o interfata in stil Windows 8, astfel navigarea in program este mai dificila deoarece trebuie sa va reintoarceti la pagina principala ori de cate ori doriti sa accesati un instrument.

In ceea ce priveste recunoasterea amenintarilor, AVG Free ocupa un loc fruntas in testele efectuate de AV-Test.org. In testul din februarie 2016 s-a situat al treilea dupa AhnLab si Avast.

Motorul de scanare este puternic si rapid, nu este cu nimic mai prejos fata de programele antivirus comerciale (contra cost), actualizarile se fac zilnic si sunt instalate in mod automat atunci cand porniti computerul. Singurul defect care priveste motorul de scanare este ca in unele cazuri detecteaza rezultate pozitive false. Oricum in noile versiuni cazurile de rezultate pozitive false sunt tot mai putin frecvente.

Viteza de scanare este destul de buna si in timpul scanarii programul nu foloseste multe resurse de computer, deci AVG Free este recomandat si pentru calculatoare mai vechi.

In timpul instalarii va este propus sa cumparati versiunea platita (in proba pentru 30 de zile), dar este indeajuns sa fiti un pic atenti si sa selectionati versiunea free.

Amintiti-va ca este foarte important sa aveti AVG Free actualizat intodeauna la cea mai recenta versiune, daca doriti sa beneficiati de maxima protectie oferita. Actualizarile sunt automate, dar, de asemenea, puteti actualiza manual antivirusul, trebuie doar sa faceti click pe Actualizare (Update) din interfata principala.

Daca pentru un oarecare motiv doriti sa dezinstalati AVG, trebuie sa stiti sa de multe ori dezinstalatorul din Windows nu este eficient. Exista un instrument care ajuta la eliminarea completa a programului numit AVG Remover. Daca in schimb doriti sa dezactivati temporar AVG Free se poate face foarte comod prin intermediul optiunii One-click protection stop, inclus in program.

Ca si in cazurile de alte programe antivirus gratuite, AVG Free se poate folosi doar in scopuri personale, daca doriti sa il folositi la magazin, birou sau orice alt scop comercial trebuie sa platiti. Download AVG Free.

360 Internet Security

360 Internet Security este o suita completa, bazata pe un triplu motor de scanare, cu protectie in timp real, capabil sa protejeze calculatorul de orice amenintare, precum virus, trojan, worm, spyware si malware.

Din pacate unul dintre motoarele de scanare este cloud si nu se poate dezactiva, deci in momentul in care detecteaza ceva suspect, antivirusul interogheaza serverul companiei si confrunta fisierul cu baza de date online. Acest lucru este intr-un fel pozitiv, pentru ca nu ingreuneaza calculatorul, dar trebuie sa va incredeti in regulile/promisiunile companiei ca va respecta intimitatea. Mie, niciodata nu mi-au placut acele programe care au un schimb de date continuu cu servere online si mai ales daca nu poti dezactiva acesta functie.

Review si pareri personale

360 Internet Security este o suita de securitate gratuita, completa si foarte eficienta, dezvoltata de catre compania chineza Qihoo 360 Technology Co. Ltd.

360 Internet Security se bazeaza pe trei motoare de scanare: unul proprietar standard, unul online/cloud si al treilea este cel de la BitDefender. Doua dintre aceste motoare se pot dezactiva, dar nu motorul cloud, care ramane activ tot timpul, cel putin pana cand calculatorul este conectat la internet.

Acest antivirus gratuit este caracterizat de 4 functii foarte importante:

 • motoare de scanare puternice si eficiente
 • protectie in timp real
 • filtru URL, care blocheaza site-urile periculoase in timpul navigarii pe internet
 • si o functie foarte utila pentru protectia intimitatii, astfel daca un program, aplicatie sau site web incearca sa acceseze datele cu caracter personal, 360 IS avertizeaza utilizatorul.

Interfata grafica este foarte curata, bine structurata, iar functiile sunt usor accesibile.

In ceea ce priveste consumul de resurse si detectarea amenintarilor, 360 IS, ocupa locuri fruntase in testele efectuate de catre AV-test.org. Download 360 Internet Security.

Alte programe antivirus interesante si gratuite

Iata alte cateva programe antivirus gratis si interessante:

 • Kaspersky VRT (Virus Removal Tool): nu este un antivirus cu protectie in timp real si dupa instalare nici nu se poate actualiza, dar scopul sau este diferit de celelalte programe antivirus prezentate pana acum: Kaspersky VRT se foloseste pentru eliminarea virusilor de pe un calculator deja infectat. In alte cuvinte, functioneaza asa: daca aveti un computer infectat, descarcati programul, il instalati (chiar daca aveti un alt antivirus instalat pe calculator, nu intra in conflict cu acesta), faceti o scanare completa a calculatorului si eliminati tot ce a gasit. Apoi il dezinstalati. Dupa cum am mai spus, scopul este diferit in comparatie cu alte programe antivirus, Kaspersky VRT trebuie descarcat doar cand alte programe antivirus au dat gres. Din moment ce nu se poate actualiza, este evident ca trebuie sa il descarcati din nou, ori de cate ori doriti sa il folositi, astfel, sunteti siguri ca aveti ultima versiune actualizata.
 • Panda Cloud: este un antivirus gratuit bazat pe tehnologia cloud-based, adica pe calculator se instaleaza doar partial si toate functiile sunt executate “on the cloud”. Practic, baza de date cu semnaturile amenintarilor digitale ramane pe serverele Panda si ori de cate ori antivirusul intalneste un fisier suspect, interogheaza serverul central, care evalueaza pericolul si apoi intervine partea instalata pe calculator. Acest lucru este avantajos pentru ca nu ingreuneaza calculatorul, dar daca intr-o zi nu va functioneaza conexiunea la internet, programul va functiona in mod redus. Apoi, ca pentru orice program cloud, trebuie sa va incredeti in promisiunile producatorului ca va respecta intimitatea. Probabil, pe multi dintre voi nu va deranjeaza ca exista un schimb continuu de date cu un server extern, dar este ceva ce trebuie luat in considerare.
 • 360 Total Security: este o versiune modificata a programului antivirus 360 Internet Security, practic, pe langa motorul proprietar (QVM II engine), cel cloud (Cloud Engine 360) si cel al antivirusului BitDefender a fost adaugat si motorul de scanare al programului antivirus Avira. Ca sa nu aibe un impact prea mare asupra resurselor de calculator, in mod predefinit, motoarele de scanare BitDefender si Avira sunt dezactivate, dar se pot activa din optiuni. Aceasta versiune pune la dispozitie si unele functii suplimentare, cum ar fi controlul programelor ca se executa automat la pornirea calculatorului, permite eliminarea fisierelor inutile, controlul asupra retelei wireless si multe altele. In ciuda faptului ca este dezvoltat de aceasi companie chineza, Qihoo 360, din testele efectuate de mine, 360TS are un procent inferior de recunoastere a virusilor, in comparatie cu 360IS, deci presupun ca nu se foloseste de aceleasi baze de date cu semnaturile digitale ale amenintarilor. Din pacate, motorul de scanare coud nu se poate dezactiva, deci, daca folositi acest antivirus, va fi un schimb continuu de date intre calculatorul vostru si serverele companiei Qihoo 360.

Voi folositi un antivirus gratuit sau unul cu plata? Cititi si: Antivirus Android gratuit.

Share.

Leave A Reply