Programe PC gratuite: cele mai utile programe pentru Windows

0

Care programe sunt necesare si utile unui calculator Windows? In acest articol va voi prezenta o lista de programe pc gratuite si folositoare care nu trebuie sa lipseasca din calculator, daca bineinteles doriti sa aveti computerul pregatit pentru orice eventualitate. Este evident ca in functie de necesitatile fiecaruia trebuie sa instalati programele de care aveti nevoie, dar cred ca aceste programe pentru calculator sunt utile tuturor.

Chiar daca tehnologia cloud face pasi mari pe zi ce trece si in viitor vom putea sa folosim orice software de la distanta prin internet, deocamdata este bine sa va dotati computerul cu o serie de programe pc utile care va vor permite sa efectuati activitatile de zi cu zi chiar daca nu aveti o conexiune la internet.

Pentru strictul necesar nu poate lipsi un antivirus bun pentru a proteja sistemul de operare, un browser pentru navigarea pe internet, un program de descarcat muzica si filme, un player video/audio bun, un program de arhivat fisiere, o suita pentru a crea documente si foi de calcul si un program bun de grafica cu care sa puteti sa modificati pozele.

Programe PC gratuite: iata care sunt cele mai utile

Toate programele di aceasta lista sunt considerate cele mai bune din categoria lor, se pot descarca gratis si nu au limite de folosire. Va voi prezenta mai multe alternative pentru fiecare categorie, apoi alegeti care software se potriveste mai bine cerintelor voastre. Ca sa descarcati aceste programe pentru calculator trebuie sa faceti click pe titlul lor si veti fi redirectionati spre site-ul oficial de unde puteti descarca programul dorit.

Antivirus

Comodo Internet Security: este o suita de securitate compusa dintr-un antivirus, firewall si un instrument de protectie a datelor si a identitatii. Are nevoie de putine resurse de calculator, deci este potrivit si pentru calculatoare mai vechi. Motorul de scanare este rapid si puternic, iar actualizarile sunt foarte frecvente. Pentru cine doreste o protectie totala si in timp real a calculatorului este programul ideal. Se poate folosi si in scopuri comerciale, nu doar personale.

AVAST! Home Edition Free: este un antivirus gratuit doar pentru uz personal, ofera protectie in timp real si actualizarile sunt foarte frecvente. In ultimele versiuni Avast! ofera si unele optiuni pentru imbunatatirea prestatiilor sistemului de operare.

Avira Free: si acest antivirus este gratuit doar pentru uz personal. Actualizat foarte des, nu ingreuneaza deloc calculatorul in timpul scanarilor. Este foarte simplu de instalat si de configurat. Din pacate versiunea free are cateva optiuni lipsa fata de versiunea platita, nu are firewall si nici optiuni avansate.

Browser internet

Firefox: este un browser gratuit foarte bun, open source, foarte rapid si care se poate personaliza cu multe skins si extensii puse la dispozitie gratuit de o mare comunitate de voluntari. In ultimul timp a devenit tot mai folosit, devenind astfel al treilea browser ca si popularitate fiind folosit de circa 25% de utilizatori in toata lumea.

Google Chrome: este un browser creat de catre Google si ca aproape tot ce a creat Google pana acum este sinonim de calitate. De curand Chrome a adaugat posibilitatea personalizarii cu suplimente (add-on), dar numarul lor este net inferior a celor puse la dispozitie de Firefox. Din octombrie 2013 este browser-ul cel mai folosit din lume.

Opera: este browser-ul cel mai rapid. Are un numar mai mic de utilizatori decat Chrome sau Firefox, dar nu are nimic de invidiat concurentilor sai si este intodeauna in prima linie in ceea ce priveste tehnologia. Este browserul care a inventat (si inca inventeaza) cel mai mult, apoi toate ideile noi sunt copiate de catre celelalte browsere dupa cateva saptamani.

Player video

Daum PotPlayer: este urmasul player-ului KMPlayer, autorul dupa ce a cedat drepturile de autor celor de la PandoraTV, a creat Daum PotPlayer, un player video gratuit foarte asemenator lui KMPlayer si cu optiuni aproape identice. Este actualizat foarte frecvent, nu instaleaza adware si nu contine publicitate. PotPlayer este capabil sa ruleze un mare numar de formate video (de exemplu: DVD, AVI, MKV, WMV, QuickTime), iar codec-urile sunt incorporate in software, astfel nu trebuie sa cautati si sa instalati alte codec-uri care pot crea probleme sistemului operativ. Permite sincronizarea audio/video in timp real, astfel daca aveti un video cu audio in intarziere sau anticipat puteti sa rezolvati problema cu doar cateva click-uri.

VLC media player (VideoLAN): player open source, ca si PotPlayer nu are nevoie de codecuri, acestea fiind integrate in program. Suporta aproape toate formatele video (DVD, DIVX, XVID, AVI, MKV, MPEG-4, etc.) si foarte multe formate de titrari (srt, vobsub, subrip, ssa, etc.). Cu VLC se poate vizona si fisiere video partiale, adica cele care inca nu sunt descarcate in totalitate. Aceasta optiune este foarte utila daca doriti sa vedeti ce descarcati cu eMule sau uTorrent, fara sa mai asteptati terminarea descarcarii.

MediaPlayerClassic Home Cinema (MPC-HC): este un player video gratuit si open source, disponibil in versiune instalabila si portable (nu trebuie instalat pe calculator). Si acest software are codec-urile incorporate si este unul dintre cele mai bune playere compatibile cu fisierele video in format MKV (incluse fisierele video in 720p si 1080p, bineinteles daca hardware-ul va permite). O caracteristica foarte interesanta este aceea ca va permite sa sincronizati titrarea in timp real, functia SubResync este excelenta.

Player Audio

Foobar 2000: este unul dintre cele mai bune playere audio pentru Windows. Interfata grafica nu este una dintre cele mai reusite, dar suporta aproape orice format audio (inclus FLAC, APE, MPC, OGG, etc.) fara sa trebuiasca sa descarcati vreun plug-in sau codec. Daca aveti un album de muzica la care nu aveti titlurile la melodii, Foobar2000 se poate conecta in mod automat la database-ul de la FreeDB si redenumeste melodiile cu titlul corect. Suporta si fisiere CUE cu track unic.

AIMP: este playerul audio care combina cele mai bune functii de la Foobar2000 si WinAmp. Si AIMP este compatibil cu aproape orice format audio (printre care: MP3, OGG, WMA, AAC, WAV, APE, AC3, FLAC, etc.), suporta formatul CUE cu track unic si playlist in diferite formate, incepand cu cel mai popular, formatul M3U.

Winamp: playerul audio cel mai faimos din toate timpurile. Este foarte bogat in skins, interfete grafice frumoase si plug-in cu care puteti personaliza playerul in functie de nevoile voastre. Din pacate din 21 Decembrie 2013 este abandonat, dar functioneaza perfect.

Office

LibreOffice: este o suita de programe de birou bazata pe codul de la Open Office compusa dintr-un procesor de text (Writer), o foaie de calcul (Calc), un program de grafica vectoriala (Draw), unul pentru formule matematice (Math), unul de prezentari (Impress) si un database (Base). Perfect compatibil cu Microsoft Office, LibreOffice este gratuit si pentru scopuri comerciale, deci se poate folosi la birou, magzin, etc. In acest moment este cea mai buna alternativa gratuita la Microsoft Office.

Apache OpenOffice: a fost prima suita de programe de birou gratuita in stil Microsoft Office. Contine toate acele aplicatii considerate importante intr-un pachet de software pentru birou: un Word Processor, o foaie de calcul, un database, un software pentru prezentari, un editor de diagrame si un program pentru formule matematice. Si acesta suita se poate folosi gratuit si in scopuri comerciale nu doar personale.

SoftMaker FreeOffice: este o alta suita office gratuita, compusa dintr-un procesor de text, o aplicatie de calcul tabelar si un program de prezentare grafica. Ca sa descarcati trebuie sa va inregistrati cu un email valabil unde veti primi codul cu care puteti sa deblocati programul. Pachetul care trebuie descarcat si instalat este de dimensiuni mult mai mici decat LibreOffice sau Apache OpenOffice si este foarte inidicat pentru calculatoarele mai vechi, consumul de resurse fiind minim.

Arhivare si dezarhivare

7zip: program open source, de mici dimensiuni, este foarte usor de folosit si permite comprimarea sau decomprimarea unui numar mare de formate. Poate decomprima formatele 7Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR, RAR, CAB, ISO, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM, DEB, NSIS si poate comprima in formatele 7Z, ZIP, GZIP, BZIP2, TAR.

Bandizip: este gratuit, simplu de folosit, dar mai ales rapid atunci cand arhiveaza sau dezarhiveaza un fisier. Ca si 7zip, Bandizip suporta un numar mare atunci cand trebuie sa decomprime un fisier, de exemplu poate decomprima formatele RAR(part1.rar, r01), ACE, ALZ, APK, ARJ, BH, BZ, BZ2, CAB, EGG, GZ, J2J, JAR, IMG, IPA, ISO, LHA, LZH, LZMA, PMA, TBZ, TBZ2, TGZ, TLZ, TXZ, UDF, WAR, WIM, XZ, si Z. Cand il folositi pentru comprimarea unui fisier suporta urmatoarele formate: Zip(z01), ZipX(zx01), TAR, TGZ, 7Z(7z.001) si EXE(e01).

PeaZip: este unul dintre cele mai bune programe de arhivare/dezarhivare gratis. Poate decomprima aproape toate formatele cunoscute si permite comprimarea in numeroase formate, printre care 7Z, ARC, BZ2, GZ, PAQ/LPAQ, PEA, QUAD/BALZ, TAR, UPX, ZIP. Programul este capabil sa cripteze fisierele comprimate in formatul .PEA cu diferiti algoritmi de criptare (cu acest format trebuie sa adaugati o parola atunci cand creati o arhiva).

Programe de descarcat muzica si filme

Songr: daca aveti nevoie de un program de descarcat muzica, cel mai recomandat este Songr. Gratuit, rapid si usor de folosit, cu Songr puteti sa descarcati muzica gratis de pe unele site-uri de muzica, precum Audiodump, BeeMp3, DilanDau, 4Shared, GoEar, Mp3Realm, Mpeg-Search, PostoPleer, SocBay, Soso, Tangoo, TinySong, Wrzuta si YouTube.

μTorrent: este cel mai cunoscut si mai folosit client BitTorrent. Cu μTorrent puteti sa descacati muzica, filme, jocuri, programe si orice alt tip de fisiere, tot ce trebuie sa faceti este sa accesati site-urile care gazduiesc fisiere .torrent sau magnet link, precum Demonoid, The Pirate Bay, KickAss, IsoHunt, etc.

Ares: este un client P2P, care permite sa descarcati filme, muzica, programe, jocuri si imagini. Interfata grafica este foarte intuitiva si simpla, astfel programul este foarte usor de folosit.

Programe PC de inscriptionare CD/DVD/Blu-Ray

CDBurnerXP: este unul dintre cele mai bune programe de inscriptionare CD-uri, DVD-uri si Blu-Ray. Interfata grafica este foarte intuitiva si pune la dispozitie un numar mare de functii si optiuni, potrivit pentru toti utilizatorii, incepatori sau experti. Se poate folosi si in scopuri comerciale (birou, magazin, etc.), nu doar pe calculatorul de acasa.

ImgBurn: este un program de facut CD, DVD si Blu-ray, foarte usor de folosit si care consuma foarte putine resurse hardware, deci este foarte indicat pentru calculatoarele mai vechi.

Ashampoo Burning Studio Free: este un alt program bun de scris CD-uri, DVD-uri si Blu-Ray. Interfata grafica este simpla si intuitiva, cu toate functiile usor accesibile.

Programe de modificat poze

GIMP: este un program gratuit si open source care va permite sa modificati pozele vostre sau sa creati imagini noi pornind de la zero. Este rapid, eficient, cu multe optiuni utile si pune la dispozitie foarte multe filtre de calitate. Din cauza numeroaselor functii, GIMP nu este prea intuitiv la inceput, dar daca invatati sa il folositi sigur va deveni programul vostru preferat.

Photofiltre Free: caracteristica principala, care iese in evidenta imediat dupa ce incepeti sa il folositi, este prezenta unui numar foarte mare de filtre si efecte. Este foarte intuitiv si usor de folosit, iar consumul de resurse este foarte redus. Este programul ideal pentru incepatori, in plus exista si in versiune portable, astfel nu deranjati sistemul de operare cu o noua instalare.

Photo Pos Pro: in trecut era un program de editat poze contra cost, dar de putin timp a devenit gratuit. Punand la dispozitie un numar mare de efecte speciale si filtre, Photo Pos Pro este unul dintre cele mai bune programe de modificat poze gratis. Instrumentele puse la dispozitie sunt numeroase si de calitate: cu Photo Pos Pro puteti sa corectati culorile, sa eliminati efectul “ochilor rosi”, sa decupati, sa rotiti sau sa redimensionati pozele si multe altele. Merita incercat.

Stocare fisiere online

Google Drive: pune la dispozitie 15 GB de spatiu gratuit (impartit cu GMail si alte servicii Google). Google Drive se poate folosi online, cu ajutorul unui browser, fara sa instalati nimic pe calculator sau cu ajutorul unei aplicatii, disponibila pentru Windows, Mac si Android.

Mega: ofera 50 GB de spatiu gratuit si se concentreaza asupra intimitatii utilizatorilor si a fisierelor stocate. Toate fisierele sunt criptate pe calculator inainte de a fi stocate online si cand doriti sa le descarcati, vor fi decriptate doar dupa ce au fost descarcate pe computer.

OneDrive: este un serviciu de stocare online care apartine companiei Microsoft. Se integreaza perfect cu alte aplicatii Microsoft, cum ar fi Outlook si Office, ofera 15 GB de spatiu gratuit, dar din punct de vedere a intimitatii nu este maximum, din moment ce isi rezerva dreptul de a accesa fisierele incarcate si eventual sa le stearga daca nu sunt in conformitate cu regulile lor.

Programe PC utile pentru backup

Paragon Backup & Recovery Free: este compatibil cu orice versiune Windows, inclusiv 8.1, permite backup-ul incremental si se poate executa de pe un CD au FlashDrive. Nu este foarte rapid la crearea imaginii partitiei, dar este foarte rapid la restaurarea acesteia.

AOMEI Backupper Standard: este un program gratuit, capabil sa faca un backup de a partitiilor sau a intregului HDD. Interfata grafica este foarte clara si intuitiva, cu toate functiile usor accesibile. Se pot face backup-uri incrementale si diferentiale, se poate alege daca doriti sau nu sa comprimati imaginea backup-ului sau sa sa impartiti imaginea in mai multe parti. In plus, permite si crearea unui CD/DVD bootabil sau Flashdrive cu imaginea backup, astfel puteti sa restaurati imaginea in cazul in care Windows nu mai porneste.

Macrium Reflect Free: chiar daca exista o versiune superioara contra cost, cu unele optiuni in plus, Macrium Reflect Free este un bun program de backup gratuit, simplu de folosit, cu multe functii utile, care permite sa creati o imagine de backup a unei partitii direct pe DVD.

Alte programe PC gratuite:

  • Nitro PDF Reader: este un program gratuit care permite sa deschideti fisierele PDF.
  • DriverPack Solution: este un program de cautare, instalare si actualizare a driverelor.
  • Xmedia Recode: este unul dintre cele mai bune programe de conversie video, disponibil si in versiune portable. Pune la dispozitie numeroase profile predefinite pentru diferite dispozitive, cum ar fi Playstation 3, Xbox 360, iPhone, Blackberry, etc. In plus, Xmedia Recode permite si sa taiati parti dintr-un video.
  • PC INSPECTOR File Recovery: este un program gratuit cu care puteti sa recuperati datele sterse de pe HDD. Puteti sa recuperati date si de pe HDD formatate in mod rapid.
  • PC INSPECTOR Smart Recovery: acest program va permite sa recuperati datele sterse de pe cardurile de memorie (Flash Card, Smart Media, SONY Memory Stick, Micro Drive, Multimedia Card, Secure Digital Card si multe alte carduri). Reuseste sa recupereze poze, video, documente si multe alte fisiere sterse in diferite formate.
Share.

Leave A Reply